ELEMENTEL KÜKÜRT KULLANIMI

Kükürt, günümüz tarım literatüründe, N, P, K ve Ca gibi, optimal bitki büyümesi için nispeten büyük miktarlarda ihtiyaç duyulan önemli bir besin maddesi olarak kabul edilmektedir. Bitkide, amino asit sentezi, klorofil oluşumu başta olmak üzere birçok biyolojik aktivitenin temel unsurlarından bir tanesidir. Toprakta, alınabilir formda, optimum kükürt varlığının başlıca faydaları (Bixby ve Byton, 1970) şunlardır:

Yukarıda sayılan faydaların oluşması, optimum toprak koşullarının varlığında mümkündür. Türkiye topraklarının çok önemli bir kısmı kireçli topraklardan oluşmaktadır (Eyüpoğlu, 1999). Bitki besin elementlerinin, bitki kökleri tarafından alımı için optimum pH aralığı 6.5-7.5 aralığıdır. Özellikle alkali (pH>7.5) olan topraklarda, bitki besin elementlerinin bitkiler tarafından alınımı zorlaşmaktadır (George ve diğ, 2012). Yüksek pH, bitki kökleri tarafından topraktan su alımını da olumsuz etkilemektedir (Kamaluddin ve Zwiazek, 2004). Bu durum çoğunlukla verimde doğrudan azalma anlamına gelmektedir. Elementel kükürt, topraktaki mikroorganizmalar tarafından parçalanırken oluşan sülfirik asit, toprağın pH’sının düşmesine neden olur; topraktaki asit-baz dengesinin oluşmasına yardımcı olur Chai ve diğ., 2008). Bu durum, diğer birçok bitki besin elementinin de bitki tarafından alımını kolaylaştırmaktadır. Yüksek oranda ve kaliteli organik madde içeren OM gübreler, topraktaki faydalı mikroorganizma faaliyetlerini de arttırarak, elementel kükürtün daha kısa sürede fayda üretmesine olanak sağlamaktadırlar.

Tüm bu nedenlerle, toprak pH’sının ıslahı amacıyla, elementel kükürt uygulamalarının toprak yapısına ve bitki gelişimine olan olumlu etkileri birçok araştırma makalesinin konusu olmuştur. Gaur ve diğ. (1971) tarafından yapılan bir çalışma, elementel kükürt uygulamasının, mısır bitkisinde klorozu azattığını ve verimde %25-31 oranında artışa neden olduğunu ortaya koymuştur. Elementel kükürt uygulamalarının, farklı ürün grupları ve toprak yapılarına uygulamaları ile ilgili bir çok bilimsel makale bulunmaktadır. Tüm bu bilimsel veriler ışığında, FERGO tarafından, farklı pH seviyesindeki topraklar için farklı elementel kükürt oranlarına sahip OM gübre formülasyonları geliştirilmiştir. FERGO, geniş ürün çeşitliliği ile çiftçilerimizin kendi topraklarına uygun elementel kükürt içeren gübre formunu seçebilmelerine olanak sağlar.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Organomineral Nedir?

Organomineral, organik ve mineral bileşenleri içeren bir karışıma atıfta bulunan bir terimdir. Toprak ve gübreleme bağlamında, organomineral gübreler genellikle organik madde ve mineral elementleri içeren bir gübre türüdür.

Organomineral Gübre Nedir ve Ne İşe Yarar?

Organomineral gübreler, hem organik hem de mineral bileşenleri içeren bir gübre türüdür. Organik madde içeriği, toprak yapısını iyileştirebilir ve su tutma kapasitesini artırabilir. Aynı zamanda mineral içerik, bitkilerin büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan temel besin maddelerini sağlar.

Organomineral Gübrelerin Avantajları Nelerdir?

Toprak yapısını iyileştirme: Organik madde içeriği, toprak yapısını iyileştirerek su tutma kapasitesini artırabilir. Besin maddelerini sağlama: Mineral içerik, bitkilerin büyümesi için gerekli olan temel besin maddelerini sağlar. Toprağı besleme ve canlandırma: Organik bileşenler toprağı canlandırabilir ve mikroorganizma aktivitesini teşvik edebilir.